چرا پیاز اشک شما را در می‌آورد؟!!

به دست -

sciobserv-090-00

-سولفونیل‌پروپان، ملکول کوچکی است که بوسیله‌ی آنزیم‌هایی در پیاز زمانی که آن را می‌برید، تولید می‌شود. به طور طبیعی این آنزیم‌ها درون سلول‌های پیاز قرار گرفته‌اند، اما چاقو این سلول‌ها را می‌شکافد و اجازه می‌دهد تا آنزیم‌های انباشته شده، از آن فعال شوند. 


 sciobserv-090-01
۱-سولفونیل پروپان (۱-Sulfinylpropane)


با پوست کندن پیاز سلول‌ها صدمه می‌بینند و آنزیمی به نام آلیناز با ترکیبی بی بو موسوم به ترکیب می‌شود و مولکول را به سه ترکیب: ۱-سولفونیل‌پروپان، پیرووات و آمونیاک می‌شکند. که ۱-سولفونیل‌پروپان اشک‌آور است.

 

sciobserv-090-02

 

۱-سولفونیل‌پروپان ملکول کوچکی است بنابراین به راحتی در هوا پراکنده می‌شود و وارد بینی و چشم‌ها می‌شود، درست جایی که حسگرهای محافظ چشم قرار دارند و چشم را دربرابر مواد مضر محافظت می‌کنند. با پخش شدن این ملکول آزاردهنده، چشم‌ها و بینی حجم زیادی مایع برای شستشو و پاک‌کردن این ماده‌ی محرک تولید می‌کنند. تعدادی از پیازها نسبت به بقیه مقدار کمتری از این ملکول محرک را تولید می‌کنند. پیازهایی که در خاک‌های با سولفور کمتر رشد کرده‌اند مقدار کمتری از این ملکول را در سلول‌های خود دارند بنابراین کمتر اشک شما را در می‌آورند.

 

راه‌کارهایی برای جلوگیری از سوزش چشم هنگام خورد کردن پیاز


شما می‌توانید به کمک راه‌کارهایی از سوزش چشم هنگام خُرد کردن پیاز جلوگیری کنید. مثلا قبل از بریدن پیاز آن را از قبل در یخچال قرار دهید. آنزیم‌ها وقتی سرد باشند خیلی کند عمل می‌کنند. در واقع، اگر پیاز سرد باشد سرعت واکنش آنزیمی ایجاد ۱-سولفونیل‌پروپان کاهش می‌یابد و به‌این ترتیب کمتر تشکیل می‌شود .در ضمن فشار بخار ۱-سولفونیل‌پروپان به شدت کاهش می یابد و در نتیجه غلظت آن در هوا کم می‌شود. همچنین می‌توانید بریدن پیاز‌ها را زیر هود انجام دهید با این کار ملکول‌های محرک هرگز به چشم و بینی شما راه پیدا نمی‌کنند. خورد‌کردن پیاز زیر آب هم می‌تواند راه‌کار مناسبی باشد که البته نیاز به تمرین دارد. سولفوکسید‌ها در آب محلول است، بنابراین زیر شیر در آب حل می‌شود یا آب باعث آبکافت آن می‌شود.
 

sciobserv-090-04
آب‌کافت سولفوکسیدها

 

 

 

استفاده از عینک و یا کلاه محافظ هم می‌تواند ایده‌ی جالبی باشد!!

 

519702_984


 
چرا طبیعت این ترکیبات را در پیاز قرار داده است؟


برخی از این ترکیبات قارچ کش هستند و خواص آنتی‌بیوتیک دارند و باعث می‌شوند که پیاز به مدت طولانی سالم بماند. همچنین مواد اشک‌آور موجود در پیاز آن‌را از گزند حیوانات در امان نگه می‌دارد. در سیر نیز ترکیبات مشابهی یافت می‌شود.

مثل شرک عاشق پیاز باشید!


منبع:گروه اینترنتی کوروش کبیر/ سایت رشد

نویسنده: عاطفه قویدست

دانشجوی دکتری شیمی آلی

دانشگاه گیلان


صفحه اینستا گرام ما برای مشاهده اخبار جدیدتکنولوژی به جمع هواداران ما در اینستاگرام بپیوندید!! Instagram.com/cyrusgroup

بنیامین زهتابیان هستم طراح و نویسنده وب و سردبیر مجله اینترنتی کوروش کبیر امیدوارم مطالب سایت برای شما مفید باشد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code

[RB:Blog_And_Post_Title]